MESCİD-İ NEBEVİ VE MEDİNE MÜZELERİNE GEZİ

Medine Uluslar arası Türk Okulu (MUTO) öğrencileri yarıyıl sonu etkinliği kapsamında Medine’de çeşitli ziyaretler yaptılar. Medine’de Resulullah Efendimizin ziyareti, Kur’an-ı Kerim, Esmaül Hüsna ve Siyer Müzeleri ile Osmanlı Tren İstasyonu’nu kapsayan gezide öğrenciler hem Medine ile ilgili hem de İslam Tarihi ile ilgili önemli bilgiler öğrenme imkanı buldular.
8. ve 9. sınıf öğrencilerinin ve öğretmenlerinin katıldığı ziyaretlerde ilk önce Resulullah Efendimizin ziyaret edilmesi vardı. Mescid-i Nebevi’de, Yeşil Halı’da kılınan iki rekatlık namazın ardından Hz. Muhammed (sav)’in kabri şeriflerine geçilerek selamlama yapıldı. Buradan Esmaül Hüsna Müzesi’ne geçen MUTO öğrencileri müzede Allahu Teala’nın sıfatlarının görsel olarak anlatıldığı bilgileri görme ve izleme şansına sahip oldular. Burada müze görevlileri tarafından öğrencilere müzede bulunan bazı görsellerin ne ifade ettiği ile ilgili açıklamalar ve bilgilendirmeler yapıldı. Esmaül Hüsna müzesinde öğrenciler, özellikle Allahu Teala’nın yüceliği ve büyüklüğü karşısında insanoğlunun durumu ile ilgili hazırlanmış görselleri seyrettiler ve kısa filmleri izlediler. Bu müzede dünyanın da içinde bulunduğu gezegenlerin, yıldızların ve diğer canlıların alemlerin Rabbi olan Yüce Allah’ın sonsuz kuvvet ve kudreti karşısında ne kadar aciz ve sınırlı güce ve büyüklüğe sahip olduğunu hem gördüler ve hem de anlatılanları dinleme imkanı buldular. Öğrenciler, buradaki ziyaretin ardından bu müzenin hemen yanında bulunan Siyer Müzesi’ni de gezerek İslam Tarihi ve özellikle de Medine ile ilgili çeşitli görselleri görevlilerin anlatımı ile birlikte görme imkanı buldular.
Esmaül Hüsna ve Siyer Müzelerinin ziyaretinin ardından yine Mescid-i Nebevi çevresinde bulunan Kur’an-ı Kerim Müzesi’ne geçen öğrenciler burada da İslam Tarihi boyunca el yazması olarak kaleme alınmış benzersiz ve nadide Kur’an-ı Kerim örneklerini görme imkanı buldular. Müze görevlileri tarafından Türkçe olarak müze ile ilgili bilgiler verilirken müzede bulunan Kur’an-ı Kerim örneklerinin tarihleri ve çeşitli özellikleri ile ilgili açıklamalar yapıldı. Dünyanın en büyük Kur’an-ı Kerim’ini de görme imkanı bulan MUTO öğrencileri büyük bir özenle yazılmış bu muhteşem Kur’an-ı Kerim’le ilgili bilgileri dinleme imkanı da bulmuş oldular.
Kur’an-ı Kerim müzesinin ziyaretinin ardından son olarak öğrenciler Osmanlı Tren İstasyonu’na geçtiler. Bugün müze olarak kullanılan binayı ve bahçesini gezerek burada da okul öğretmenlerinden istasyonun yapılışı, tarihteki yeri ve özellikleri ile ilgili bilgiler aldılar. Özellikle bu tren istasyonunun ve tren yolunun yapılmasını sağlayan Osmanlı Padişahı II. Abdulhamit ile ilgili de anlatılan çeşitli bilgileri dinlediler. Müze olarak kullanılan binanın bahçesinde bulunan trenleri ve vagonları gezerek o yıllarda kullanılan trenlerin özellikleri ile ilgili de bilgiler elde etmiş oldular. Yine istasyon alanının içinde bulunan ve Resulullah Efendimizin Bedir Savaşı’na gidilirken savaşa katılacak olan sahabeleri seçtiği yeri ve buraya yapılan Sukya Mescidini de görme imkanı buldular. Burada bir süre dinlenen ve okul idaresi tarafından kendileri için hazırlanan ikramları yiyen öğrenciler daha sonra okullarına döndüler. Ziyaretler ile ilgili duygularını dile getiren öğrenciler, ziyaretlerinin çok güzel ve faydalı olduğunu belirttiler. Birçok arkadaşlarının Medine’de olmalarına rağmen bu güzel mekanlara gitme imkanlarını bulamadığını bu yüzden özellikle Resulullah Efendimizin Mescidinde yeşil halıda namaz kılma imkanı buldukları için çok mutlu olduklarını vurguladılar. Bunun her zaman mümkün olmadığını ifade ederek bu büyük imkanı elde etmekten dolayı çok sevinçli olduklarını dile getirdiler. Ayrıca gezdikleri diğer müzelerde ve özellikle de Osmanlı Tren İstasyonu’nda çok önemli ve faydalı bilgiler elde etme imkanı bulduklarının altını çizdiler.